De Beek

2010

Het werk “Beek 1″ is gemaakt voor de groeps- en thematentoonstelling  ‘Tribute to the Scheijbeeck’, die in de maand juni 2010 te zien was in de Kunstuitleen Beverwijk/Haarlem, locatie Beverwijk. Het werk was op deze locatie te bezichtigen tot augustus 2010 / www.beekalsbron.nl. In mei en juni 2011 heeft het werk gehangen in de lunchruimte van NACO Airport Consultants in Den Haag en vanaf 16 november 2012 is het te zien in Galerie Duo Duo te Rotterdam.

Het werk gaat uit van het idee dat een beek van nature zijn eigen weg zoekt en door het landschap slingert. De loop kan veranderen. Door te werken met verschillende panelen die niet ‘definitief’ op een bepaalde plaats bevestigd zijn maar met magneten op een ijzeren frame, wordt geprobeerd die eigenzinnigheid te verbeelden. Het beeld kan dus gemanipuleerd worden; de beek kan zich versmallen of verbreden, vissen kunnen in verschillende richtingen zwemmen, bloemen kunnen van plaats veranderen.

Lydia Nederlof heeft niet een bepaald gedeelte van het Beverwijkse bekenstelsel voor ogen gehad. Zij wil met dit werk haar affiniteit tonen met wat een beek oorspronkelijk is en hopelijk in de toekomst zal blijven of weer zal worden: een van vorm en inhoud veranderende natuurlijke waterloop.

Details